Кабзималски иска разширяване на защитена зона „Кочериново”, да обхване напълно Падала

Десислава Панайотова-Янкова
20.11.2013
размер на текста:

Разширяване на защитена зона „Кочериново” на територията на община Рила ще поиска за пореден път кметът Георги Кабзималски. Идеята на градоначалника е под защита да попадне почти цялата територия на високопланинското село Падала, а причината за това е наличието на орели и лешояди в района.
„Само, който не е ходил там не знае, че там гнезди белоглав орел и лешояд. От няколко години аз настоявам за разширяване на защитената зона и НАТУРА на наша територия. Не мога да си обясня защо процедурите да са толкова тромави, като местообитанията не са постоянни, все пак не говорим за скали, а за животни, които променят местообитанията си, дали от човешко влияние, дали от атмосферни условия. Затова трябва по-гъвкава политика в тази насока. Отново ще представя аргументите си на предстоящото обществено обсъждане на Плана за управление на защитена зона „Кочериново”, обясни за DenNews.bg Георги Кабзималски.
Работният вариант на Плана за управление на защитена зона „Кочериново” ще бъде представен от експертите от РИОСВ-Перник на обществени обсъждания през месец декември. В община Кочериново, на чиято територия попада 87% от зоната, обсъждането е насрочено за 11 декемрви от 13 часа, в залата на читалище Пробуда в града.
В Рила, която в плана е записана с 11,5% от площа на защитената зона, обсъждането е насрочено за 13 декемрви от 13 часа в заседателната зала в общината.
Ден по-рано, 12 декемрви, ще се проведе обсъждането и в кметството в благоевградското село Дъбрава, в чието землище попада 0,9% от зоната. Там срещата ще започне от 11 часа.
Друго настояване на кмета на Рила Георги Кабзималски пред експертите е мерки за практическото прилагане на закона за защитените територии и НАТУРА.
„В момента нещата никак не са уредени на практика. Искам всички ограничения, които налага плана за управление да бъдат отбелязани на скиците, за да се знае какви са мерките спрямо всеки имот в границата на защитената зона. В момента при вадене на скица не се получава информация за това и освен че собствениците не знаят какви са мерките спрямо имотите им се стига и до измама при продажба на земя. Защото какво друго е ситуацията, в която ви продават земя, без да знаете, че там не може да се строи, че се коси в определени месеци, че не може да се сменя предназначението, да се използват торове и пр.”, обясни още Кабзималски и посочи, че проблемите са най-тежки за собственици или наематели, които искат да работят по европрограми, започват процедури за кандидатстване, а в един момент се оказва, че земята не може да бъде използвана за дадено производство.
Кабзималски коментира и подписа си под инициирано от кмета на Сапарева баня писмо, което разлюти екоорганизации, заради желанието за нови ски писти.
„Сашо Иванов ми е приятел, пък и щом иска нека прави. Въпросът е да бъде рамките на закона. Към аргументите ми е и този, че ако защитените зони са непроменлива величина, т.е. не може да излизаме от заявените от държавата хектари, за да постигнем разширяване на защитата при нас, трябва да се компенсира на друго място. Аз писти не искам, но защо да не се правят на друго място, където е възможно. Пак подчертавам, като се спазва закона”, коментира кметът на Рила.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети