Калоян Махлянов-Котоошу се отказва от България

DenNews.bg
20.11.2013
размер на текста:

Сумистът Калоян Махлянов-Котоошу се отказва от България. Той е подал молба за освобождаване от българско гражданство, научи “Труд”, като причината не е, че изтъкнатият спортист е разочарован от родината си, а поканата да стане национален треньор и преподавател по сумо. Такъв пост в Японската федерация e много престижен и заради това може да бъде заеман само от японски граждани. Законите там пък не позволяват двойното гражданство и за това Котоошу трябва да се откаже от българското, за да вземе японски паспорт.
Така за да се откаже от наше гражданство, Махлянов е подал молба в посолството ни в Токио, като изтъква, че от 11 години животът му е свързан с Япония и там минава състезателната му кариера. Калоян е женен за японка и има син от нея - Кирил Юто. Тъй като предложението на федерацията е с ограничен срок, Калоян Махлянов моли вицепрезидента Маргарита Попова да се произнесе бързо по заявлението му.
Иначе Котошу никога не е крил българския си произход и наред с киселото мляко е най-известният символ на страната ни в Япония. През 2008 година той става първият европеец, спечелил Купата на Императора, а година по-късно получава орден "Стара планина" от президента Георги Първанов. Калоян Махлянов е роден на 19 февруари 1983 г. във великотърновското село Джулюница.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети