В избори днес: Реформаторите в Парламента, Атака са аут

DenNews.bg
19.11.2013
размер на текста:

Ако изборите бяха днес, Реформаторският блок би станал парламентарно представена партия, а Атака би се разделила с депутатските кресла. Това показва изследване на "Галъп", а точните цифри в него са: 21,4% за БСП, 18,1% за ГЕРБ, 6,7% за Реформаторския блок, 5,9% за ДПС и 2,4% за Атака.
Изследването "Политически и икономически индекс" е проведено в периода 31 октомври – 7 ноември сред 1012 души.
Съотношението между електоралните нагласи на основните партии се запазва. Силите на БСП и ГЕРБ изглеждат сходни. Постепенно расте разпознаваемостта на политическата формация на Николай Бареков. През този месец 1,6% заявяват, че биха гласували за нея в открит въпрос. Изрични въпроси, обаче, показват, че потенциалът на новата формация хипотетично би могъл да достигне и до една десета от избирателите, пишат от "Галъп".
Подобен е потенциалът и при Реформаторския блок. През ноември в стандартния открит въпрос сумата от споменаванията на различните партии в блока е отново в познатите рамки от 6–7%. Тя, обаче, няма как да улови евентуално психологическо отражение на напускането на "Зелените". Вече повече от 2% пък назовават спонтанно името Реформаторски блок, което свидетелства за постепенно утвърждаване на новата формация. Традиционният въпрос накъде върви България пък показва, че вече повече от 70% от българите са песимистично настроени.
От "Галъп" посочват, че ако в идния месец, това се окаже тенденция, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам.
Почти безпрецедентна е ситуацията и при президента - доверието в институцията спада до нива от 30%, а недоверието стига близо 60%. Това е ситуация, която не се помни много отдавна, каза Първан Симеонов.
Допълнително се "отваря ножицата" и при правителството, където съотношението доверие–недоверие изглежда вече като 26 срещу 65%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети