В Неапол скандираха „Не на Камората”

DenNews.bg
17.11.2013
размер на текста:

Хиляди италианци протестираха в Неапол срещу незаконни сметища, обвинявайки мафията в изхвърляне на вредни и опасни газове в атмосферата.
Между 30 000 и 100 000 души не се уплашиха от силния дъжд и излязоха на протест. Полицията посочва по-малката цифра, докато организаторите – по-високата. Демонстрантите скандираха "Не на Камората", а някои носеха снимки на свои роднини, починали от рак. Протестиращите настояха също за обеззаразяване и прочистване на замърсената почва и води и обвиниха мафията за създаването на стотици незаконни сметища в района, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.
Местните хора наричат зоната между Неапол и Казерта "Земята на пожарите" или още "триъгълник на смъртта" заради отровните газове от изгарянето на отпадъците. Сред протестиращите бяха кметът на Неапол, екологични групи и местни фигури, включително певецът Нино Данжело и отец Маурицио Патричело, един от първите, които надигнаха глас за проблема. Според организацията "Легамбиенте" последните 22 години около 440 компании, намиращи се в централна и северна Италия, са погребани в района около 10 млн. тона промишлени отпадъци.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети