Румънски учени с невероятен скок: Кръв от червеи заменя човешката

DenNews.bg
13.11.2013
размер на текста:

Румънски учени твърдят, че са достигнали до революционно откритие, а именно че човешката кръв от червеи може да замени човешката. Те са на път да създадат изкуствена кръв въз основа на протеини от мекотелите, информира bTV.
В основата на разработката е протеинът хемеритрин. Той се среща в кръвоносната система на морските червеи. Оказва се, че сместа от хемеритрин, сол и вода може успешно да снабдява с кислород клетките не само при червеите, но и при бозайниците.
Румънските учени вече са провели успешни експерименти с мишки. Опитите с хора са далеч в бъдещето. Учените от университета в Клуж-Напока обаче предвиждат революция в спешната медицина, ако новата смес се окаже наистина ефективна.
„За да я пренасяме, не ни трябват хладилници. Можеш да я сложиш в торбичка и я носиш на път. При нужда разтваряш сместа в стерилна вода. На практика разполагаш с разтворима кръв”, обяснява проф. Раду Димитреску.
Любопитното е, че румънската изкуствена кръв е с жълт, а не с червен цвят. Тя обаче може да спаси милиони хора, които загиват по света заради липса на донори.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети