Нова буря заплашва Филипините

DenNews.bg
12.11.2013
размер на текста:

Още не успяла да се съвземе от най-ужасяващия тайфун в историята на метеорологията-„Хайян”, Филипините са заплашени от нова стихия. От югоизток се движи нов циклон, който може да се превърне в тропическа буря, съобщават с тревога местните метеорологични служби. По тяхна информация, в Тихия океан се е зародил поредният циклон, имащ всичките шансове да прерасне в тропическа буря. В Югоизточна Азия едновременно няколко страни попаднаха под ударите на „Хайан“. За 3 дни тропическата буря се превърна в супертайфун, чиято скорост на вятъра надвиши с доста 200 километра в час. Цялата тази мощ първо връхлетя Филипините и срина град Таклобан.
Стихията мина покрай Островите Барака и Себи стихията, след което през Южно море нахлу във Виетнам. Последва китайският остров Хайнан, където са разположени редица популярни курорти. В момента циклонът навлиза все по-дълбоко в континентален Китай. За щастие на тамошните жители, тайфунът отслабна и отново се класифицира като тропическа буря.
Филипинските власти в момента се опитват да организират издирването и спасяването на пострадалите. В редица региони на страната доставките на храни и медикаменти е възможна само по въздух. В Таклобан са разположени части на военните, за да се спрат набезите на мародери.
Националната служба за гражданска защита на Филипините потвърди официално смъртта на 1800 души в резултат на тайфуна „Хайян”. Според службата 1660 души са загинали в източните части на страната, които попаднаха на пътя на първия и най-мощен удар на стихията. 82 души са все още в неизвестност, а 2500 души са с различни наранявания.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети