Трима влизат в затвора до живот, един за 10 г. за атентата на Домодедово

DenNews.bg
11.11.2013
размер на текста:

37 души загинаха, а 180 бяха ранени в атентата на летището.

Четирима души бяха признати за виновни за кървавия атентат на летище „Домодедово”, причинил смъртта на 37 души през януари 2011 г. Трима от виновните получиха доживотни присъди, а четвъртият-10 г. затвор, реши Московският областен съд.
Подсъдимите Ислам Яндиев и Башир Хамхоев получиха доживотни присъди, а Ахмед Евлоев - 10 години затвор, както поиска обвинението. Прокурорите настояваха и за 23 години затвор за Илез Яндиев, но съдът постанови той да остане зад решетките до живот, предвид друга присъда срещу него в Ингушетия.
Четиримата бяха признати за съпричастни към транспортирането на атентатора самоубиец Магомед Евлоев и снабдяването му с експлозиви.
Огласяването на присъдите днес започна със съобщението, че в материалите по процеса има секретни сведения, обсъждани на закрито съдебно заседание. Затова в присъствието на журналисти бе огласена само встъпителната и заключителната част на присъдата.
В хода на процеса държавното обвинение подчертаваше, че атентатът на "Домодедово" е планиран и организиран от престъпната групировка "Имарат Кавказ" с лидер Доку Умаров. Говорителят на Следствения комитет на Русия - Владимир Маркин, каза днес, че по същото дело продължава издирването на Доку Умаров, Аслан Бютукаев и още няколко души, предаде ИТАР-ТАСС.
Ройтерс и АП припомнят, че когато бе премиер, Владимир Путин изпрати през 1999 г. войски в Чечения да потушат сепаратисткото въстание. Но оттогава в руските републики в Северен Кавказ, и в частност в граничещата с Чечения Република Ингушетия, все още има почти всекидневни прояви на насилие. Доку Умаров е призовал своите бойци да използват "максимум сила" в саботирането на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари. Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети