Неправителствени организации осъдиха нападенията над чужденци

DenNews.bg
11.11.2013
размер на текста:

Неправителствени организации, базирани в Хасково, Кърджали и Момчил град, осъдиха нападенията над чужденци в обща декларация.
„Като констатираме с тревога нехарактерни за българското общество и ескалиращи напоследък прояви на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията;
Като намираме за противоречащи на европейските ценности хулиганските посегателства срещу представители на малцинствата;
Като изразяваме убеденост, че гражданското общество и медиите ще проявят толерантност и зрялост, като няма да допускат недемократични и противозаконни прояви с дискриминационен характер.
Изразяваме своята дълбока загриженост и тревога от тези събития и се противопоставя на всеки акт, който провокира проявата на етническа и расова омраза, дискриминация, насилствени действия и страх в обществото;
Изразяваме категоричното си убеждение, че Република България в качеството си на член на ЕС е демократична държава с върховенство на закона и с гарантирани права и основни свободи на човека, включително в сферата на сътрудничество и диалог между хората с различна етническа, културна и религиозна идентичност;
Решително осъждаме всяка проява на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията в Република България;
Призоваваме всички държавни органи, които са оправомощени да защитават гражданите от дискриминация, неотклонно да се противопоставят с всички законни средства на проявите на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията.
Изразяваме своя апел към цялото българско общество за повишена чувствителност към речта на омразата и остра, категорична реакция на нетърпимост към нея”, се казва в декларацията до медиите, подписана от представители на Дружество за турска култура и изкуство- Кърджали; Дружество на учителите по турски език в южна България – Кърджали; Дружество за турска култура „Зейбеклер” – гр. Момчилград; Дружество за турска култура и изкуство „10 Май” – с. Караманци, обл. Хасково’; Дружество за турска култура и изкуство и взаимодействие –гр. Момчилград.

Пореден случай на нападение над чужденец е регистриран в столицата. За инцидента срещу 18-годишен младеж от Мали съобщи слушател на Дарик, който е помогнал на момчето. По-късно информацията за инцидента бе потвърден от МВР.
В неделя към 21.45 часа от тел. 112 бил получен сигнал в полицията с първоначални данни, че млад мъж лежи на пътя близо до бензиностанция в Банкя.
Случаен гражданин го видял и го е закарал до близката поликлиника. Той бил с охлузни рани по лицето и краката и след оказана медицинска помощ е освободен.
В хода на предприетите първоначални действия е установено, че пострадалият е 18-годишен, гражданин на Мали. По думите му той бил нападнат от двама непознати, които му нанесли побой. Криминалистите работят по различни версии, включително и за измама, и изясняват всички обстоятелства около инцидента.
Това е поредният случай на нападение над чужденец в София за последните дни. В събота вечерта зверски бе пребит 28-годишният Метин. Мъжът от турски произход беше нападнат на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Самуил" от група мъже.
Пострадалият бе откаран във ВМА. Той е с черепно-мозъчна травма и е в кома. Метин е български гражданин от турски произход - от Шуменско. Работел в джамията, както и на стоковия базар "Илиянци".
Преди дни 17-годишният сирийски младеж Али беше намушкан с нож пред общежитието в столичния квартал „Военна рампа". Цветнокожа жена от Камерун също стана обект на нападение - на автобусна спирка в София миналия понеделник.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети