Започна прокурорска проверка за бежанците

DenNews.bg
11.11.2013
размер на текста:

Прокурорска проверка за това как се прилага Закона за убежището и бежанците и Закона за чужденците започна в Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция” на МВР, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.
Единственото обяснение за разпореждането й е обяснено с „обществената значимост на дейността по предоставяне на статут на бежанец на чужденци”. Допълнителна мотивировка няма.
От съобщението ставя ясно още, че е изискана информация от Административен съд-София-град и от Върховния административен съд относно производствата по обжалване решения на Държавната агенция за бежанците за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен стату
На фона на това в. „Преса” съобщава, че границата на България с Турция на практика вече е затворена за нелегални имигранти. Това стана възможно с изпратените допълнително 1166 полицаи.
Само за едно денонощие от 8 ч. сутринта в събота до 8 ч. в неделя, патрулите са спрели влизането на 97 нелегални имигранти в България, съобщава вестник "Преса" и уточнява, че информацията е потвърдена от МВР.
Полицейските екипи прилагат нова тактика. Стоят на браздата и не пускат нелегалните през границата. Обаждат се на турските си колеги да ги приберат. "На практика сме предотвратили влизането на 77 лица. Турските власти са задържали 9 лица по наш сигнал, 28 са престояли и впоследствие се връщат. В момента има 40 блокирани лица и чакаме турците да дойдат да си ги вземат, като съответно наблюдаваме 20 лица в дълбочина, които също няма да допуснем да влязат на наша територия", казва главният секретар на МВР пред изданието. На границата ще бъдат изпратени още 300 полици от страната, както и голямо количество високопроходима техника. На браздата редом с униформените, вече "работят" и специално обучени кучета.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети