Хайян удари Виетнам, във Филипините чакат помощ

DenNews.bg
11.11.2013
размер на текста:

Мощният тайфун „Хайян", който причини огромни щети във Филипините и смъртта на близо 10 000 души, удари и Виетнам. Силата на стихията е отслабнала чувствително, но ветровете продължават да достигат скорост от около 160 километра в час.
Над 600 хиляди души бяха евакуирани от рисковите региони във Виетнам. Въпреки това вече има данни за жертви. Бурята продължава пътя си към Китай, където се очаква да донесе проливни дъждове и последваща опасност от големи наводнения.
В същото време президентът на Филипините Корасон Акино обяви, че все още не може да потвърди информациите за огромен брой жертви на „Хайян” в островната държава. Акино посочи, че е силно обезпокоена от вероятността за близо 10 хиляди смъртни случая, но изтъкна, че тези данни подлежат на проверка. Официално потвърдена е смъртта на по-малко от 600 души.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова света да помогне на Филипините, където опустошенията от стихията са огромни, като са засегнати над 9 милиона души. Вече е започнала доставката на храна, лекарства и най-необходими стоки за пострадалите райони.
Агенцията за международно развитие на САЩ изпраща материали за осигуряване на временен подслон и санитарни материали, с които може да се помогне на около 10 000 семейства. Агенцията праща и 55 тона храни, които ще стигнат за прехраната на около 20 000 деца и 15 000 възрастни в рамките на следващите 5 дни. Изтончик: novanews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети