Смъкнатата тениска на нормалността е същото като закачулената наглост

Десислава Панайотова-Янкова
09.10.2013
размер на текста:

Още с приказките ни учат, че гол-голеничък заслужава да лъсне тумбакът на лъжата, а скрита зад бляскава тиара и воал заслужава да е само невинността - заради поруменелите й бузи.
Светът на приказките обаче не може да ви подготви за живот в държавата на полуделите.
Светът на приказките създава дами и джентълмени, независимо дали са в одеждите на принцове или в дрипите на свинари.
Светът, заключен между границите ни, е създаден от и за прасета, независимо дали са с гумени галоши или потропват с лачени обуща.
За животеца български, иначе зинал да е с космическа величина, не може да ви подготви нищо, ако следвате приказките, освен може би няколкодневна оперативна интервенция. Но защото и най-блестящият хирург би се озорил да прецени кой точно орган да отстрани, че да ви оперира от нормалност, най-подходяща може би ще бъде лоботомията.
Защото само пълната идиотщина може да ви направи достоен член на общество, в което на нормалността й смъкват тениската, а наглостта се разхожда под качулка. Ама не от свян, а заради налагането на качулката като символ на власт. Власт, на която би завидял и лошоватият цар от приказките, защото българската качулка се налага не само като царска тиара, но и като черната качулка на палач.
Много ми дойде закачулената наглост вече. Все повтарям в ежедневието си мантрата, че простакът е непоправим и непобедим и няма смисъл да му се ядосваме. Така успокоявам милата към всичко живо Светлана, когато намери поредното жестоко убито коте пред блока си. Така успокоявам грижовната си до безкрай майка, когато се дави от обида при сблъсъка с простака при избора на градински домати в пазарен ден. Това казвам и на колежката си Дани, когато трябва да запазим хладнокръвие при поредната дебелокожа простащина. Това казвам и на себе си, когато бузите ми пламнат от срам, заради чужда простащина. Мантрата ми не би била ежедневие, ами напълно ненужна, ако държавата ни не бе на полуделите.
В държавата на полуделите обаче тя е девиз за оцеляване.
Иначе как да оцелеем при вида на закачулени „фенове” разсъбличащи един треньор? Иначе как да оцелеем при окарикатуряването на държавата от закачуления Пеевски.
Много ми дойде в един ден...
А иначе разлика между закачулените няма. Те са арогантни и грозни. Трудно говорят, но лесно изричат закани. Дали ще реват нечленоразделно на пресконференция или ще се заканват на политически опоненти от трибуната на Парламента - разлика няма.
Изключено е феновете да прибегнаха до резила от любов към отбора или символа „Левски”.
Изключено е явлението „Пеевски” да прибягна до окарикатуряването на държавността от любов към народа или символа „България”.
Смъкването на тениската на един от нормалните в държавата на полуделите, без да е изказал крайности в кариерата си на треньор на „Лудогорец” към основните противници „Левски” и ЦСКА, чиято реч не е заменена от шмъркания и гъргорения, чиято визия е симпатична и по-скоро типична за западен треньор, отколкото за спортен кадър от балканските ширини, е равно на обезоръжаването на нормалността.
Останах без думи, гледайки видеото. Срамувах се. Срамувам се от злочестата пресконференция на „Левски”. Срамувам се и се страхувам, защото това е посегателство срещу нормалността.
Посегателство, дошло неочаквано, но по спортному привличащо вниманието, в момент в който чакахме да видим дали нормалността ще падне жертва на закачулването от най-висок ранг - казусът „Пеевски”.
Лоша новина, приятели!
Нормалността бе разсъблечена, подобно на мъчението, при което изтезаваните биват разсъбличани като последна мярка за отнемане на достойнството и силата им.
А закачалуването, не с тъп суитчер, който и да се прави на ербап може да преспи в ареста, ако прекали, а закачулването с липсата на отговор на „Кой назначи Пеевски” бе помазано с благовонни масла за пореден път.
Съдът, и да не кой да е, а Конституционният съд - последният страж на държавността, помете червения килим на закачуления.
А днес, полиция и жандармерия бяха назначени за негова лична охрана. С нашите пари трябваше да го пазят, за да отиде на работа, за да не върши никаква работа...
Държавата на полуделите!
Едните от простащина, а другите от простаци!
Всички сме луди - добре дошли в България!
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети