Съдиите от политическата квота в КС върнаха Пеевски в парламента

DenNews.bg
08.10.2013
размер на текста:

Скандалният Делян Пеевски, заклел се за шеф на ДАНС и в последствие оттеглен от поста след невиждани протести в страната, остава депутат. Това става, след като конституционните съдии не се обединиха около решение по казуса.
Резултатът от гласуването е пет гласа и едно особено мнение. Това означава, че няма мнозинство и съответно Пеевски ще остане народен представител от ДПС в парламента.
Съдиите в КС са 12 и за да има решение, трябва да има поне седем гласа, които да се произнесат еднакво. След няколкочасово заседание обаче съдиите са се разделили.
Официална информация от съда все още няма, като това най-вероятно ще стане към края на деня решението ще се обнародва – след като бъде изготвено и подписано.
По информация на "Капитал" срещу връщането на Пеевски в парламента са гласували предимно членове на КС, които са избрани от съдийската квота – Румен Ненков, Благовест Пунев, Кети Маркова и Георги Ангелов. С тях е гласувал и бившият зам.-председател на парламента Анастас Анастасов.
В подкрепа на Пеевски са гласували предимно университетски преподавали назначени в съда от политическата квота – професор Димитър Токушев (назначен от Георги Първанов), доц. Пламен Киров (назначен от Георги Първанов), доц. Красен Стойчев (назначен от мнозинството на Тройната коалиция), проф. Цанка Цанкова (назначена от ГЕРБ), проф. Борис Велчев (назначен от Росен Плевнелиев) и Гроздан Илиев (назначен от мнозинството на ГЕРБ). Бившият зам.-председател на ВАС Стефка Стоева е излязла с особено мнение с което е обявила искането за недопустимо.
Развитието на казуса предизвика бомба в социалните мрежи. Там се заговори за нови още по-мащабни протести, като освен недоволство срещу Пеевски те ще изригнат и с искане за преосмисляне на избора на съдии в КС.
По рано пред bTV бившият зам.-председател на НС Екатерина Михайлова коментира, че очакваното за нея решение е Пеевски да не се върне в парламента, като тя се позова на тълкувателно решение на КС, което е категорично, че полагането на клетва е акт на встъпване в длъжност.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети