Шефът на ОбС-Кочериново блокира докладна, която би струвала поста му

DenNews.bg
08.10.2013
размер на текста:

Шефът на ОбС-Кочериново Румен Янакиев блокира разглеждането на докладна, която би струвала поста му, което пък доведе до прекъсването на последната редовна сесия на местния парламент. Отказът за включване на докладната за разглеждане предизвика словесна схватка между председателя и съветниците, която бе последвана от напускането на вносителя на предложението Василка Вонидова от залата. На момента примерът й бе последван от съпартийците й от БСП и съветниците от коалицията „За Кочериново”, като сами в залата останаха трима от ГЕРБ и самият Янакиев.
Блокирането на сесията стана малко след като клетва положи новият общински съветник Николай Гълъбов, заел мястото на починалия Георги Радков от БСП.
Опитът за прокарване на промените в наредбата за работа на ОбС започнаха още в началото на лятото, като дипломатичен начин за катурването на Янакиев от поста. Основната промяна предвижда председателският пост да бъде заеман на ротационен принцип от различни съветници на всеки шест месеца.
През юни бе избрана временна комисия, председателствана от Вонидова, която да изготви и внесе предложения за промените в правилника. Тогава промените бяха одобрени под формата на решение, но то е върнато от областния управител като незаконосъобразно. Затова и на последната сесия Вонидова внесе докладна с предложението за втори път, но Янакиев отказа то да бъде включено в дневния ред и подложено на гласуване.
„След седмица може би ще има някаква развръзка и тоагва ще коментирам. Не мога да си обясня как председателят оказва в дневния ред да бъде включена точка”, каза за dennews.bg Вонидова.
Доста по-разговорлив се оказа Румен Янакиев, който като председател на 13-членния местен парламент взима месечна заплата около 1100 лв. Той обясни, че мотивите му за отказа се четат в правилника за работа на ОбС.
„Ясно е написано, че предложения за промени в правилник и наредба не могат да бъдат внасяни от един общински съветник, а тази докладна е подадена от името само на Василка Вонидова. Необходими са трима общински съветници и аз обясних, че когато това стане докладната ще бъде включена в дневния ред. Още повече Вонидова се е подписала като председател на временната комисия, но временната комисия се формирана за определен срок, а не доживот. В случая срокът бе един месец, а този месец отдавна изтече, което означава, че тя не може да се представя вече като председател на комисия, която реално вече не съществува. Изпълнила е функциите си, излязла е с предложение и срокът й е изтекъл. Освен това решението бе върнато от областния управител, тъй като промени в подзаконови актове са допустими, но само в рамките на закона. А в закона няма понятие като ротационен принцип. Противоречи на закона и друга предложена промяна -зам.-председателят на ОбС да получава заплата”, коментира Янакиев. Според него е ясно, че исканите промени са начин за свалянето му от поста, тъй като „по друг начин няма как да стане, за да ми искат оставката, трябва да съм сгрешил”.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети