Още 39 сирийци са пуснати у нас през изминалото денонощие

Dennews.bg
08.10.2013
размер на текста:

За периода от 06.00 ч. на 07.10.2013 г. до 06.00 ч. на 08.10.2013 г. на българо-турската граница от служители на ГД ”Гранична полиция” са установени общо 54 лица. От тях 39 са сирийски граждани.
Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3290 лица. Той е надхвърлен със 111 места. От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.
От вчера вече функционира регионалният център в Елхово към дирекция „Миграция“. Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.
Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.
Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.
Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.
Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.
Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети