Започна унищожаването на химическото оръжие в Сирия

DenNews.bg
07.10.2013
размер на текста:

Унищожаването на химическо оръжие и оборудване за производството му започна в Сирия под ръководството на международни експерти.
Експертите контролираха сирийски служители, които "използваха топлинни и механични средства за унищожаване или разрушаване на серия от материали"- ракетни с бойни глави, бомби и оборудване за смесване на химикали. се казва в изявление, направено в Ню Йорк от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Първата група инспектори пристигна в Сирия във вторник.
Те имат за задача да ръководят унищожаването на сирийския химически арсенал, което трябва да завърши до средата на следващата година в съответствие с международното споразумение, договорено между Русия и САЩ.
Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), натоварени със задачата да помогнат на Сирия да премахне химическите си оръжия, имат около 9 месеца да открият и унищожат възлизащ на 1000 тона химически арсенал, който е изграждан в продължение на години.
Това е най-краткият срок, който някога са получавали в която и да е страна и първата им мисия в страна, в която се води война.
Американският държавен секретар Джон Кери каза, че САЩ и Русия са "много доволни" от напредъка, постигнат досега в унищожаването на сирийските химически оръжия, съобщи Асошиейтед прес.
Кери, който се срещна с руския външен министър Сергей Лавров на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Индонезия, заяви, че сирийският президент Башар Асад заслужава доверие за съобразяването с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за унищожаването на химическите оръжия в Сирия.
Според Кери започналото вчера унищожаване на сирийските химически оръжия е "добро начало".
Той заяви, че се е споразумял с Лавров да призоват ООН да определи дата за мирна конференция за Сирия колкото е възможно по-скоро, може би през втората седмица на ноември, посочва Ройтерс.
Лавров каза, че Русия ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Асад спазва резолюцията на ООН за унищожаването на химическите оръжия.
Според руския външен министър Дамаск безупречно сътрудничи на международните инспектори в унищожаването на химическите оръжия, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Кери каза, че с Лавров са се съгласили, че военен сценарий за уреждане на конфликта в Сирия е "невъзможен и неприемлив".
Изтоник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети