Асад: Турция подкрепя терористите, но те ще се обърнат срещу нея

DenNews.bg
04.10.2013
размер на текста:

Сирийският президент Башар ал Асад предупреди Турция, че ще "плати скъпо" за подкрепата си за бунтовниците, които се опитват да свалят неговия режим. Предупреждението беше отправено в интервю за турска телевизия, цитирано от БТА.
„В близко бъдеще тези терористи ще окажат влияние върху Турция и Турция ще плати скъпо за своята подкрепа”, каза Асад. Сирийският президент отговори на въпроси за присъствието на свързани с Ал Кайда бунтовници по границата между двете държави. Сред многото бунтовнически организации, които се сражават в Сирия, има няколко твърдолинейни ислямистки групи. „Невъзможно е да използваш тероризма като карта и да го слагаш в джоба си. Той е като скорпион, който няма да се поколебае да те ужили в даден момент”, добави той.
Отношенията между някога близките съюзници Дамаск и Анкара се влошиха след бунта, който се надигна през март 2011 г. в Сирия и впоследствие прерасна в гражданска война, отнела живота на над 115 хиляди души. Правителството на турския премиер Реджеп Ердоган стана един от най-явните поддръжници на сирийската опозиция.
„Всичко, което той казва за Сирия и народа ѝ, са куп лъжи. Ердоган не прави нищо друго освен да подкрепя терористите”, каза Асад. На 17 септември Турция свали сирийски военен хеликоптер, който според Анкара е нарушил турското въздушно пространство.
Според Дамаск обаче този ход е имал за цел да увеличи напрежението между двете държави. Асад призна, че хеликоптерът е навлязъл в турското пространство, но по думите му е било оправдано да се попречи "на инфилтрирането на голям брой терористи". Според Асад двамата сирийски пилоти са били "свирепо обезглавени" от сирийските бунтовници, хванали ги, когато хеликоптерът паднал на сирийска територия.
Източник: novanews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети