Роди се първото бебче, заченато ин витро с пари от община Дупница

DenNews.bg
31.10.2013
размер на текста:

Първото бебче, заченато с ин витро процедура, финансирана от община Дупница се появи на бял свят. Малкият Калоян е проплакал на 27 октомври в столичната клиника “Света София”. Той тежи 3,4 кг и е висок 51 см.
Неговите родители бяха подпомогнати през изминалата 2012 г. със средства, отпуснати от община Дупница във връзка с Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на общината.
Семейството се възползва от финансовата помощ в размер на 1500 лева, която община Дупница отпуска за втора поредна година за семейства с репродуктивни проблеми.
“Детето на Дупница” се роди по метода ин витро на естествен цикъл (без допълнителни стимули) и целия разход възлиза точно в размера на отпуснатите пари.
“Всичко е наред с майката и детето и очаквам в понеделник да бъдат изписани”, сподели координаторкта на фондация “Искам бебе” и член на експертната комисия Силвия Маданчева. Именно тя бе в основата преди 2 години да бъде гласувано подобно финансиране в община Дупница. “Тогава срещнахме пълно разбиране от кмета Методи Чимев и се надявам, че това ни начинание ще продължи и в следващите години. Надяваме се повече семейства да прескочат психологическата бариера и да потърсят помощ за сбъдването на най-голямото щастие – да имат деца”, допълни Маданчева.
Кметът на Дупница Методи Чимев чака с нетърпение изписването на Калоян и по традиция ще го посрещне с подаръци след прибирането на мама и бебе в родния град.
За миналата година община Дупница отпусна 10 500 лв. на седем семейства, като едно от тях вече се сдоби с наследник. За тази година има подадени 9 заявления, които са в процес на разглеждане.
Дупница е едни от 35-те града, в които общините отпускат пари за ин витро процедури.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети