„Дестинация Рила” между Сапарева баня и Говедарци стигна до Министерски съвет

DenNews.bg
30.10.2013
размер на текста:

Правителството създаде междуведомствена работна група за разглеждане на инвестиционен проект „Дестинация Рила“, информират от пресцентъра на МС. Става въпрос за мегапроекта, в който ще се влеят 600 милиона евро от френски инвеститори за създаване на туристическо селище между Сапарева баня и самоковското село Говедарци
Очаква се проектът да има значителен икономически ефект, като успоредно ще бъде фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация. Евентуалното осъществяване на проекта ще бъде положителен стимул за развитието на туристическия бранш, което е един от приоритетите на правителството, става ясно още от прессъобщението.
За председател на работната група е определен заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, което не е случайно. Именно той бе посочен като представител на правителството, провел предварителна и неофициална среща с инвеститорите. За това, че става въпрос именно за среща с френските инвеститори стана ясно със сигурност днес, след приключване на заседанието на МС и взетото решение за създаване на междуведомствена група, която е оглавена от Ботев. Миналия петък зам.-министърът с ресор „Туризъм” обяви в интервю за 24 часа следното: "Има изключително голям проект, който е на път да се случи в България и който би бил най-големият изобщо в Източна Европа в туризма." Тогава той не даде пояснения кой е инвеститорът в проекта и къде ще бъде той, но уточни, че става въпрос за вложение от 650 млн. евро и че проектът е планински.
Проектът "Дестинация Рила" е представен в началото на годината на общините Сапарева баня и Самоков, на чиято територия би трябвало да се реализира. По неофициална информация инвеститорите са потърсили първо мнението на местните власти, преди да представят плана за бъдещ мегакурорт пред държавните институции. Общинския съвет в Сапарева баня от в края на януари прие декларация в подкрепа на проекта и той е допълнен в стратегическия план за развитие на региона. Подобни действия предприема и общинският съвет на Самоков, който също одобри изграждането на курортния комплекс и упълномощи кмета и председателя на ОбС да работят по него.
По неофициална информация представители на двете общини са били на посещение във Франция, където са провеждали срещи за мегапроекта и са разглеждали местни ски курорти.
Инвеститорите са представили идеята си и пред Агенцията за инвестиции, потвърдиха самите те. Пред в-к "Капитал Daily" наскоро назначеният директор на институцията Светослав Младенов съобщи, че няма информация подобен проект да е постъпвал за разглеждане официално или да кандидатстват за клас инвеститор.

 


 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети