1 млн. лв. влизат в Дупница по два проекта

DenNews.bg
30.10.2013
размер на текста:

Един милион лева ще завърти община Дупница по два спечелени проекта. Единият е разработен съвместно с община Крива Паланка по Трансграничното сътрудничество. Общата стойност на проекта „Реки без граници” е 500 000 евро, като около 500 000 лева са за Дупница. Конкуренцията е била голяма с над 70 кандидати, но Дупница е не само сред 9-те града, получили финансиране, но и с най-висок бюджет, подчерта зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев.
Проектът предвижда изграждането на подпорни стени на няколко ключови места, сред които коритото на река Джерман при старата автогара и при градската пречиствателна станция.
Другият спечелен проект предвижда подготвяне на цялостната документация и проектиране на общински сгради, което пък е подготовка за разработването и кандидатстването с проекти за по-нататъшно инвестиране. Така например, първата сграда, която попада в списъка е Младежкият дом.
Този проект е на стойност 500 000 лв.
Едновременно с това станаха ясни и подробности около новината съобщена от Георгиев на последното заседание на Общински съвет, а именно че общината ще получи допълнително финансиране по проекта за изграждане на жилища за бедни в района на разрушените казарми в Дупница.
За социалните жилища ще бъдат отпуснати още около 1 300 000 лева, като близо 1 млн. лв. са за самото строителство на жилищата и около 300 000 са допълнителни средства за оборудване.
Очаква се в блзките дни кметът Методи Чимев да бъде поканен за подписване на анекса, след което ще бъде обявена обществената поръчка.
„Надяваме се с тези параметри да се явят кандидати за изпълнение. Около 650 000 лева ще ни бъдат отпуснати за изграждането на ВиК инфраструктура. Вероятността проектът да се осъществи е изключително голяма. Това ще бъде един от най-важните проекти през следващата година, който ще се реализира от община Дупница”, посочи Георгиев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети