Израел освободи 26 палестински затворници

DenNews.bg
30.10.2013
размер на текста:

Израел пусна втората от общо четири партиди от 26 палестински затворници , като част от сделката за възобновяване на мирните преговори, информира Би Би Си.

Петима затворници са били освободени в Газа , а останалите 21 са били изпратени на Западния бряг .

Освободените бяха осъдени за убийства прекараха между 19 и 28 години в израелските затвори.

Израелски и палестински служители възобновиха преките преговори в Ерусалим през август след три годишно прекъсване .


Освободените се считаха на Западния бряг като политически затворници и герои на палестинската кауза, но решението е изключително непопулярно сред израелската общественост.

Семействата на убитите от тези бивши затворници са ядосани и разстроени . Eстер Каспи, вдовицата на един израелски таксиметров шофьор, убит от един от освободените каза" Ние не трябва да освобождамваме затворниците , които са извършили убийство , защото те ще го направя отново . "
На Западния бряг , освободените затворници били отведени в Рамала , където палестинският президент Махмуд Абас организира голямо посрещане.

Абас заяви, че следващата партида затворници ще бъдат освободени след два месеца , и призова за всички палестинци да бъдат освободени .

" Няма да има окончателно споразумение без освобождаването на всички затворници , '', каза той .

Той също така отрече слуховете , че сделката за освобождаване на затворник е било извършено след уговорката, че Израел може да продължи изграждането на селища.

 

Малко след като затворниците са освободени, израелски медии съобщиха , че правителството е обявило, че ще построи 1500 нови жилища в Източен Ерусалим.

Този ход се разглежда като опит да успокоят държавни хардлайнери . Преговорите между Израел и палестинците бяха спрени през 2010 г. , след като забраната за израелците за строеж на селища, изтече.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети