Глобата за депото в Джерман = годишните приходи на Дупница

DenNews.bg
29.10.2013
размер на текста:

Глобите, надвиснали над Дупница заради нереализирания проект за депото за битови отпадъци в Джерман, се равнява на годишните приходи на общината-точно 1 300 000 лева. Това обяви на пресконференция днес кметът на Дупница Методи Чимев.
„Това е сериозен проблем, който трябва да решим за следващия бюджет. Разбира се, ние не сме единствените и повечето от общините имат този проблем. Затова се консултирам с колеги, за да излезем с единно становище, както и да получим подкрепа от Сдружението на общините в България”, коментира Чимев.
Проблемът с депото дойде от редицата пропуски в при изготвянето на проекта, предвиждащ строежа на депо за нуждите на общините от Югозапада в Джерман. Тези пропуски доведоха до справедлив протест от жителите на най-голямото село в общината и забавяне на реализирането на проекта.
Заместник-кметът по икономическите дейности Олга Китанова пък обясни, че в проекто-бюджета за следващата година се предвижда преструктуриране на задълженията на общината, като текущите заеми ще бъдат рефинансирани за по-дълъг срок на изплащане – между 7 и 10 г. Това ще доведе до намаляване на месечните вноски и освобождаване на средства за текущи дейности на общината, предимно свързани с инфраструктура.
Със около 100 000 лв. е увеличението на бюджета за следващата година, обясни още Китанова, като леко увеличение се предвижда за капиталови разходи. Държавните субсидии обаче падат леко надолу.
Предвижда се общественото обсъждане на проекто-бюджет за 2014 г. да се проведе ноември.
71% е изпълнението на приходната част на бюджета за тази година, което е над-средния за страната цифра, вмъкна Чимев.
Що се отнася за погасяването на просрочените задължения, кметът Чимев изрично посочи, че за това е помогнала не само преведената допълнителна субсидия от финансовото министерство по време на мандата на ГЕРБ.
„Пресрочените задължения са стопени не само благодарение на финансовата помощ, но и на много работа от екипа на община Дупница. Субсидията бе в размер на 4,5 млн лева, а сме стопили повече - близо 6 млн. лв”, уточни Чимев, подразнен от публикациите след петъчната сесия на Общински съвет, че просрочените задължения са стопени предимно благодарение на допълнителната субсидия.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети