Българин написа най-добрата дипломна работа

DenNews.bg
28.10.2013
размер на текста:

Българинът Борис Георгиев написа "Най-добра дипломна работа за 2013 година". Престижната световна студентска награда идва при българският студент в Дания, след като за миналата година той бе втори в същия конкурс.
Георгиев е магистър в Университета в Орхус. "Най-добра дипломна работа по икономика 2013" е на организацията Световна международната атлантическа икономическа асоциация. Георгиев е стигнал до финала във Филаделфия, на 12 октомври сред 4-те най-добри научни разработки в конкуренция с много кандидати от университети от целия свят. Конкурсът се провежда ежегодно под патронажа на влиятелни икономисти.
Тази година българинът успя да триумфира за първи път в историята на своя университет, спечелвайки първото отличие пред конкурентите от Станфорд, Университета в Калифорния - Бъркли и Университета в Сан Диего. Финалистите бяха от САЩ и Китай, като Борис Георгиев бе единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и го е печелил. Университетът в Орхус бе единственият Европейски университет, който намери място на финалите за втора поредна година, отново представляван от Борис Георгиев. Новината се отразява в Уолстрийт джърнърл и редица датски медии, тъй като това е първа титла за датския университет.
Темата на дипломната работа е в сферата на финансовата икономика и оптимизирането на финансови портфолиа. В статията е разработен нов оптимизационен модел, който в последствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност. Иновативната академична работа ще бъде публикувана в престижния "Атлантически икономически журнал", където публикации имат редица световно известни икономисти.
Асоциацията, която организира конкурса е една от големите световни икономически асоциации, издаващи икономически научни списания. Състезанието се организира ежегодно, като съдии (икономисти и финансисти) от целия свят оценяват работите анонимно.
Източник: actualno.com
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети