10 000 лв. глоба за собственика на хотел „Рилец” за незаконен строеж

DenNews.bg
28.10.2013
размер на текста:

Районен съд-Дупница потвърди наказателно постановление на началника на Дирекция за национален и строителен контрол с наложена имуществена санкция от 10 000 лв. на собственика на хотел „Рилец” в местността „Биволарника” край Рилския манастир. Санкцията е наложена, заради установен незаконен строеж на двуетажна сграда за спа комплекс и бар по време на ремонт на комплекса през 2008.
По жалба от игумена на Рилската света обител, служители на ДНСК извършили проверка на място през лятото на 2010 г. Тогава било установено, че към хотелския комплекс се изгражда постройка без отстъпено право на строеж, без одобрен инвестиционен проект и без разрешение за строеж. Пристройката не била свързана функционално със съществуващата сграда. Тогава инспекторите издават акт, на базата на когото е постановена и глобата от 10 000 лв.
Съдът прие, че постройката е незаконна поради липса на строителна документация, но и защото включването на новострояща се пристройка, несъществуваща при строежа на хотелския комплекс е грубо нарушение на закона.
Наложената от ДНСК санкция пък е в размер малко над предвидения от закона минимум.


 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети