РЗОК-Кюстендил пусна орязаните с 20% преводи към болниците

Десислава Панайотова-Янкова
25.10.2013
размер на текста:

Днес директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Матей Попниколов е направил преводите към болниците за дейността им през септември. Новината обаче не е добра, защото в понеделник лечебните заведения ще изтеглят от сметките си само 80% от заработеното.
„Няма”, е отговорът на д-р Любомир Таушански на въпроса на DenNews.bg как общинската болница в Дупница ще оцелее с орязаните средства. Около 309 000 лв. е заработено от МБАЛ „Иван Рилски” за месец септември, но болницата ще получи с 20% по-малко.
„Все още нямам решение и идея дали и как ще оцелеем. Не мога да намалявам заплати, нито да искаме от пациентите доплащане”, коментира още управителят. На въпроса ни дали персоналът би подкрепил национален протест на лечебните заведения и пациентските организации, какъвто вече се готви, д-р Таушански отговори, че едва ли ще има смисъл.
Както вече стана ясно, дефицитът за болничната помощ е около 150 милиона лева, което доведе до 20% намаление на средствата за септември. Абсурдът е, че намалението за болниците се дължи на факта, че те са отчели повече дейности, т.е. лекували са повече пациенти и са работили повече.
„Другата причина е, че от тази година Касата изплаща дейности, които до 2012 г. се плащаха от Министерство на здравеопазването. Това са ин витро, ваксинациите, интензивната грижа в реанимация. Днес правя превода, това е. Единствената надежда е Парламентът да одобри актуализация на бюджета на НЗОК, с каквото предложение излезе Надзорният съвет. Тогава недостигът ще бъде покрит независимо за какъв период назад говорим. За всички е ясно обаче, че е много по-добре това да се случи по-бързо”, коментира д-р Попниколов.
Средствата на стоматолозите, лабораториите и специалистите в извънболничната помощ по дейностите им, финансирани от Касата, ще бъде преведена на 100%.
Бомбата, която ако не бъде обезвредена от депутатите чрез актуализацията на бюджета на НЗОК, може да коства оцеляването на редица болници. За избухването й сега помогна и решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да пренасочи средствата от резерва на НЗОК към държавния резерв. На практика сега този резерв можеше да спаси положението и да не се стига до намаляване на средствата за болнична помощ.
На фона на бежанската криза у нас актуализацията на бюджета на Касата е още по-необходима. В момента на подаване на заявление за бежанец, лицето получава здравни права като на здравноосигурено лице. Това означава, че лечението и ваксинациите на бежанците ще доведе до още по-висока дейност на болниците и логично на повече разходи за Касата. От своя страна това може да доведе до още по-голямо орязване на средствата за Касата и до тоталния абсурд изнемогващи от работа лекари да останат без заплата или до не по-малкия абсурд здравноосигурени пациенти да плащат за лечението си, иначе на хартия безплатно, т.е. заплащано от НЗОК.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети