Новият районен прокурор на Дупница стяга полицаите, не са достатъчно ефективни

Десислава Панайотова-Янкова
24.10.2013
размер на текста:

Новият районен прокурор на Дупница, независимо как ще бъде името му, ще стяга разследващите полицаи. Това става ясно от концепциите за управление и на тримата кандидати за поста-Михаил Крушовски, Юлиян Крумов и Даниела Гюрова.
И тримата кандидати сочат редица проблеми в работата на полицията, като най-суров в оценката си е Михаил Крушовски, започнал кариерата си от редови униформен. В неговата програма за управление е записано, че разследващите полицаи не докладват системно и не вникват в делата, не дават идеи и версии за случаите. Всичко това води до забавяне на разследванията и слабости в обвинителните актове.
Според оценката на Крушовски, в тази насока се констатира дефицит на полицейска дейност по разкриването на извършителите, за което са нужни мерки. И тримата кандидати са единодушни, че сред мерките попада „разтоварването” на разследващите полицаи, като по-тежките случаи да бъдат поемани от следователите, които в момента не били натоварени достатъчно. Редовни срещи с полицейските шефове от управленията на територията на Районна прокуратура е също мярка в тази насока.
Крушовски предлага и редовни срещи с разследващите полицаи, както и включване на прокурорите в разследването по-дейно, отколкото е в момента.
Той предлага и редовни срещи между съдии и прокурори за изясняване на различията, включително и магистратите от Окръжен съд и Окръжна прокуратура.
Мненията на Крушовски и Крумов съвпадат в още една точка-прокурорите не са еднакво натоварени. Тук колежката им Гюрова е на обратното мнение, което се обяснява най-добре с факта, че през последните години тя бе зам.-административен ръководител, а след пенсионирането на прокурор Величка Шопова е изпълняващ длъжността.
И тримата са единодушни в добрата си оценка за досегашния шеф Шопова, като най-ласкателна е Гюрова. Нейната концепция се различава с позитивизъм и изтъкване на съществуващите практики, като добри, докато Крумов сочи редица слабости. Като недобрата организация в работата на дежурния прокурор, това че не се използват възможностите за формиране на управленчески решения, а съвещанията в прокуратурата са формални.
Крумов изтъква и проблем от „кухнята”, а именно теснотията, при която прокурорите са принудени да работят и че те са от малкото в България с по-малка от определената площ за работа. От Гюрова този проблем е визиран само като: „прокурорите работят по двама в кабинет”. Крумов обаче обещава да работи в тази насока-за по-ефективно разпределение на помещенията и преговори със съда за още стаи. Както е известно прокуратурата в Дупница обитава последния, трети, етаж в сградата на Районен съд.
И тримата кандидати обещават по-голяма откритост към медиите и гражданите, което да подобри имиджа на прокуратурата. Гюрова застъпва и идеята за по-тесни контакти с неправителствените организации.
Повишаването на квалификацията, както на прокурорите, така и на служителите също е застъпена от тримата.

Кой кой е и како има

44-годишният Юлиян Крумов е роден в Берковица. Завършил е право във ВИПОНД-МВР. Бил е юрисконсулт в Областна администрация-София, главен юрисконсулт в Областна администрация-Кюстендил, а след това и директор на дирекция там. От 2001 г. е прокурор. Несемеен е, родителите му са пенсионери.
Два мотора са най-ценното му притежание. Единият, за 3000 лв. е купил тази година, а първият за 1200 лв. преди година. Освен това има товарен автомобил от 2001 г. за 2 500 лв. Средствата за покупките са от заплатата му. Има и 500 кв. земеделска земя в с. Дяково, дарение от родителите.

42-годишният Михаил Крушовски е завършил средно образование в Средното милиционерско училище в Пазарджик. От 1991 г. започва работа като полицай в Дупница, а пет години по-късно става следовател. През това време завършва право задочно в ЮЗУ „Неофит Рилски”.
Прокурор в от 2005 г. Женен е, с две деца.
Притежава ½ от апартамент и земя с право на строеж на самия център в Дупница, както още един апартамент и къща. Семейството му има една кола за 2 860 лв. Той изплаща един ипотечен и един потребителски кредит.

40-годишната Даниела Гюрова е завършила с отличие Гимназия „Христо Ботев” в Дупница. Право е завършила в ЮЗУ „Неофит Рилски” с успех 4,67 и оценка от държавен изпит-3,66.
Започва кариерата си като юрисконсулт в община Дупница през 1997 г. От 2001 г. е прокурор, а през 2006 г. става зам.-административен ръководител. От 26 юли е вр. и. д. административен ръководител. Има ранг „Апелативен прокурор”.
Семейна е, с две деца.
Притежава етаж от къща в Дупница, парцел в кочериновското село Стоб, дарено от родителите й. Семейството й има три автомобила, последният от които е купен от спестявания съвсем скоро за 10 780 лв. През 2008 г. с кредит е купена кола за 10 000 лв., а през 2002 г., пак с кредит, първият автомобил-за 3200 лв.
Съпругът й, шеф на банков офис в Сапарева баня, изплаща 5 кредита.
Това става ясно от документите на кандидатите за участието им в конкурса. Заседанието на ВСС за избор на нов ръководител на Районна прокуратура най-вероятно ще се проведе през ноември.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети