Учат 400 полицаи да оказват първа помощ

DenNews.bg
24.10.2013
размер на текста:

400 полицейски служители от звената „Охранителна полиция” при отдел „Транспортна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция” ще повишат квалификацията си и ще преминат практическо обучение по оказване първа помощ в рамките на 1 година. В началото на октомври ГДНП подписа споразумение за взаимодействие с Български Червен Кръст. Целта на документа е обединяване на усилията за повишаване подготовката на полицаите от районните управления „Транспортна полиция” в оказване на първа помощ на пътници, ползващи услугите на железопътния транспорт. Служителите на реда ще преминат практическото обучение на няколко етапа в базите на БЧК в София, Враца, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас, информират от Пресцетъра на МВР.
Данните на транспортна полиция показват, че през топлите месеци на годината значително се увеличават случаите, при които, след своевременно реагиране от назначените в наряд полицейски служители от транспортна полиция, е оказана помощ на граждани от медицински екипи. Само за периода от 1 април до 31 юли тази година в пътническите влакове е потърсена и оказана специализирана помощ на 21 граждани, а на територията на пътническите гари в страната - на 75 граждани. От влошено здравословно състояние и независимо от оказаната спешна медицинска помощ, в района на гарите и влаковете са починали общо 12 граждани.
Своевременната реакция и професионалните действия, насочени към оказване на първа помощ на гражданите е от изключителна важност при спасяването на живота им, облекчаване на болката и предотвратяване на допълнителни наранявания или инфекции. Оценката за състоянието на пострадалия, проверката на жизнените показатели, както и своевременно подаване на информация до центровете за спешна медицинска помощ, често пъти са водещи фактори за спасяването на човешки живот.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети