Цацаров изненадан от прибирането на Боевски от Бразилия

DenNews.bg
24.10.2013
размер на текста:

Главният прокурор е изненадан от новината, че олимпийският ни шампион Гълъбин Боевски, който получи 9-годишна присъда за наркотрафик в Бразилия, се е прибрал в България. На фона на това от Външно обявиха, че няма мистерия около завръщането на Боевски. Той е напуснал Бразилия с временно издаден паспорт от българското посолство. Това заяви говорителят на МВнР Ивайло Кашканов по БНТ.
Не знаем все още какви са мотивите на съда, но това решение е суверенно право на бразилските власти, уточни Кашканов. Очаква се подробен доклад по случая от българското посолство."Това, което към момента можем да потвърдим е, че г-н Боевски е на свобода. Преди два дни, тоест на 22 октомври, е напуснал Бразилия с временен паспорт, издаден от посолството ни. След доклад на българското посолство ще можем да коментираме подробности по случая, тъй като към момента нямаме повече информация", обясни Кашканов.
Според него българското посолство е било предупредено. Няма и съмнение, че прибирането му е законно, заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров.
"Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия". Това съобщиха за БГНЕС от кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова.
Пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че външно министерство „знае защо е освободен Боевски". По думите му от прокуратурата са изненадани. Прокуратурата няма никаква информация за случая, категоричен е той. Завръщането му се дължи на едностранен акт от Бразилия, който е резултат на тяхно решение, уточни Цацаров.
Той обясни за специална фигура в Бразилия, по силата на която може да се реши едностранно, че осъден на затвор има право да бъде освободен. Това е така нареченият експулс на лишени от свобода лица. Цацаров уточни, че само допуска това.
"Не мога да кажа дали има нещо нередно. МВнР би трябвало да разполага с информация. Те най-малко трябва да имат информация за крайния акт на бразилските власти, заради който Боевски е на свобода. Не знам защо от министерството чакат доклад вече три дни. Не знам дали е помилван. Не мога да ви кажа какви са мотивите за освобождаването му", каза Цацаров.
Боевски се е прибра изненадващо в България с полет от Париж в 14 часа вчера. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Обръщайки се към БНТ, спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега". След това той се качи на такси и замина в неизвестна посока.
В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара.
Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста. Най-големият си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България, припомня БГНЕС.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети