Пет липи унищожени в района на частната болница в Дупница

DenNews.bg
22.10.2013
размер на текста:

Пет липи са унищожени в района на частната болница в Дупница. За това сигнализира Николай Табаков от Зелените. В продължение на дни той не е успял да намери отговор от екоотдела в общината. За DenNews.bg от там обаче обясниха, че не е постъпвало искане и не е давано разрешително за отсичането на дърветата, т.е се касае за незаконна сеч.
Иначе липите са единствените дървета, които попадат под специална защита по време на брането на цвят, чрез заповеди на кмета за забрана на брането на липа и увреждането на дърветата.
Раздразнение от типа „пречи ми” или откриването на нови паркоместа са основните причини за сечта на дърветата в рамките на града. Сред причините за премахването на дървета обаче има и нелепи поводи като междусъседски войни, това че от дърветата падат листа или че хвърлят сянка.
Намаляването на зеленината по улиците в града е видимо и при най-кратката разходка. В над 90% от случаите със сеч се касае за своеволия от страна на гражданите, което подлежи на санкция, както от страна на общината, така и от страна на полицията.
За отсичането на всяко дърво е необходимо да се подаде искане до кмета, след което на място се прави проверка от комисия. Ако дървото е опасно разрешение се издава. На специален защитен режим са орехите, за които разрешение се иска независимо дали са в частен имот или общински.
Ако станете свидетели на сеч е желателно да подадете сигнал до полицията и общината, като на нарушителят се издава акт.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети