Казанлък на бунт, не дава школата на МВР за бежански център

DenNews.bg
21.10.2013
размер на текста:

Жители и местната власт в Казанлък излязоха на протест, заради плановете на правителството евентуално да настани бежанци в Центъра за обучение на МВР.
Хората се заканиха да затворят прохода Шипка днес.
Всичко тръгна от миналата седмица, когато стана ясно, че се обсъжда школата на МВР да бъде закрита, а в сградите да бъдат докарани бежанци. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев.
Дори местната власт се оказа неподготвена за това, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви пред Нова телевизия, че с централната власт разговарят по медиите.
Хората се заканват, че ако правителството не промени плановете
си, протестите в София щели да се видят на властта „като майски дъжд”.
Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод „Арсенал”, както и исторически забележителности като Тракийската гробница, например.
Освен това местните настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот, а не като в бежанските лагери, които виждат по телевизията.
"Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал”, военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците.
Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова призова хората към спокойствие. „Заставам зад всяка позиция, която защитава интересите на гражданското общество”, заяви Аладжова.
Проблемът с бежанците ще бъде обсъден на извънредно заседание на Министерския съвет днес. Докладът ще бъде внесен от заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, както и от министъра на отбраната Ангел Найденов.
В Инициативния комитет участват ръководители на всички големи казанлъшки предприятия, представители на всички сфери на бизнеса, председатели на политическите сили в община Казанлък, представители на неправителствени и младежки организации. Всички те подкрепиха Декларацията на местната власт против закриването на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР-гр. Казанлък (т.нар. Полицейска школа) и разкриването на лагер за настаняване на бежанци в община Казанлък.
Започва подписка за провеждане на референдум сред жителите на община Казанлък за запазване на ЦСПП-Казанлък и против превръщането му в лагер от затворен тип или в лагер за настаняване на бежанци.
Източник: bTV; Дарик
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети