Езеро в Танзания вкаменява животните

Dennews.bg
02.10.2013
размер на текста:

В Танзания има езеро с тихи води и смъртоносна тайна – всяко животно, което се докосне до него се превръща в камък. Редкият феномен е предизвикан от химикал, който се съдържа във водата, а вкаменените животни изглеждат точно като излезли от филм на ужасите.
Фотографът Ник Бранд показва каменните животни в новата си книга „От другата страна на опустошената земя”. Вкаменените животни са разпръснати около цялото езеро, заради нивото на pH, което е между 9 и 10.5, изключително висока алкалност, която „консервира” бедните създания за вечността.

"Съвсем случайно попаднах на тези животни, всякакви птици, прилепи, които бяха изхвърлени от водата на брега на езерото Натрон в Северна Танзания", споделя Бранд. Никой не знае със сигурност как са загинали тези животни, но изглежда, че водата в това езеро ги привлича по някакъв начин. След това те се засилват към нея и се удрят в повърхността й, както се удрят в стъкло на прозорец. Във водата има изключително високо ниво на сода и сол. То е толкова концентрирано, че може да свали мастилото от филмова кутия Кодак за няколко секунди. Във взаимодействие със содата и солта, животните калцират, по този начин остават перфектно запазени и след време изсъхват.

За да ги снимам, взех част от тях от брега и ги поставих на различни места, за за изглеждат така, все едно са живи. Може да се каже, че ги „реанимирах”, така те намериха живот и след смъртта.

Ник Бранд моли всички, които отидат в Северна Танзания да стоят далеч от водите на езерото Натрон, независимо колко ви се иска да разберете дали може да се превърнете във вкаменелост.

Източник: actualno.com
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети