Дупнишки роми пред Франс Прес: Караме на боб, леща и картофи, парите от ЕС не стигат до нас

Dennews.bg
02.10.2013
размер на текста:

Караме на боб, леща , картофи , никога не ядеме като хората. Децата рядко вкусват месо, носим рокля, която откриваме в боклука ". Така се е изказала пред журналистите от френската национална агенция Франс Прес дупнишката ромка Зоя Черешкова.
„Зоя Черешкова е българска циганка от Дупница (Югозападна България). Има десет деца, две от тях са се възползвали от програмите, финансиране със средства от Европейския съюз, за да се върнат отново в училището, което са напуснали преждевременно” Така започват своята статия за живота на дупнишките роми журналистите от Франс Прес, които бяха тук миналата седмица, тъй като градът им бе посочен като пример за най-добро интегриране на ромите.
Град Дупница е с население от 39 000 жители, 4 300 от които са от ромски произход. Сред тях има здравни медиатори, които прекарват времето си сред ромите от гетата в Дупница, за което получават по 143 евро на месец заплата. Те основно се търсят от неграмотни роми, за да им съдействат при процедурите за получаване на социални помощи и медицински грижи, да си осигурят пенсия и безплатни лекарства.

Посредниците са наети от община Дупница , която осигурява част от ромите чрез програмите, финансрани от ЕС .

" От 2007 г. до 2013 г., ние получихме около 30-35 000 000 евро от общите фондове на ЕС, което е над 30 % от бюджета на общината ", заявява пред Франс Прес заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев.

Стотици хиляди долара са финансирани за изследвания на деца и възрастни от ромското малцинство в Дупница. Друга част от субсидираните дейности за осигуряване на работа са в в областта ремонти на пътищата и поддръжка на паркове и обществени градини.

Много надежди се прехвърлят към новата програма с бюджет от 2.5 милиона евро за изграждане на жилища за 150 домакинства , образование и възможности за заетост на лицата в неравностойно положение

Европейските фондове са били използвани в Дупница за привличане на повече от 120 роми детска градина „Слънце” с цел тяхната бъдеща интеграция в началното училище.

 

" Капки вода в океан от мизерия са тези пари. Безвъзмездните средства от ЕС и Световната банка , като социално подпомагане , не са достатъчни, за да подобрят живота на големи ромски семейства, потънали в мизерия : "Тези програми позволяват само на малки стъпки са необходими и капки вода в океан от мизерия ", признават медиатрите пред Франс Прес.

" Ние насърчаваме родителите да отидат на лекар и говорим за профилактика ", казва един от медиаторите" Преждевременната бременност унищожа живота на жените ", "Знам, че едно момиче на17 години вече е с четири деца, много са такива като нея, които стават майки на възраст 13-14 години", казва един от медиаторите от Дупница.

Такъв е случаят на Камелия Евтимова, на 35 години, която е баба на осем внуци. Семейството й се изхранва с кон и количка, в която извозват строителни отпадъци и рециклируеми материали .
" Ако Европа плаща нещо за ромите , нищо не идва при нас ", казва тя скептично.

Източник: AFP

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети