Дангов прости на Винпром, изтегли от магазините 2,5 тона оцет на плевенска фирма

DenNews.bg
18.10.2013
размер на текста:

Със заповед от днес шефът на Областната дирекция за контрол на храните Първан Дангов е възстановил дейността на Винпром Дупница по отношение производството на оцет, съобщи самият той на пресконференция.
На фона на това обаче той е разпоредил изтеглянето на 2,5 тона ябълков оцет от магазин на търговска верига в Дупница, като причината е сходна-предлаганият „Ябълков оцет” е съдържал изцяло синтетичен оцет. Изтеглената пратка е на плевенска фирма.
Що се отнася за Винпром-Дупница- комбинатът може д възстанови дейността си, тъй като заповедта за цялостното производство е прекратена, след като всички издадени предписания са изпълнени.
Дангов подхони дупнишкия винпром, след като бе установено, че предлаганият с етикет „Ябълков оцет” продукт не съдържа нищо друго освен химия и етикетът на практика заблуждава клиентите.
„С чиста съвест мога да кажа, че производството на Винпром Дупница не е вредно в никакъв случай за човешкото здраве. Потребителите и тези, които правят зимнини не бива да се притесняват”, подчерта Дангов. За нарушенията, които бяха констатирани на 4 октомври са издадени две наказателни постановления. Едното е със санкция за 1000 лв, а другото е с две глоби по 1000 лв. или общо 3000 лв.
„По никакъв начин не съм търсил отмъщение и нямам специално отношение към дупнишките производители. Ето, вчера в от голям магазин в Дупница е спряна от продажба около 2,5 тона продукция на плевенската фирма по същия показател – подвеждане на потребител с етикет „оцет ябълков”, а вътре изцяло синтетичен оцет. Критериите за проверки са едни и същи - и за производителя от Плевен, и за този от Дупница”, подчерта още Дангов.
Той съобщи и че от 14 октомври са подписани 23 договора с частно практикуващи ветеринарни лекари, които до края на годината имат задължението да изпълняват държавната профилактична програма и мерките за надзор на особено опасните болести и зоонозите по животните и хората. Това означава, че държавата ще плати труда за взимане на кръвни проби, изследване за туберкулоза, ваксинациите за антракс на частните ветеринари.
„Така ще гарантираме безопасността на продукцията, която се произвежда на територията на областта. До момента са одобрени 16 кравеферми. Освен това няма шарка по овцете и козите в нашата област, гарантираме непроникване на заболяването”, каза още Дангов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети