Сеир в Парламента: ГЕРБ и Атака за малко се разминаха с кьотек

DenNews.bg
18.10.2013
размер на текста:

Депутати на Атака разиграха пореден сеир на високо ниво, като за малко не предизвикаха бой с представители на ГЕРБ.
Атакистите налетяха на хората на Бойко Борисов, след декларация на ГЕРБ, прочетена от депутата Цвета Караянчева и последвалия отговор от зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Волен Сидеров възрази срещу изказване на Караянчева. От местата си станаха депутатите от ГЕРБ и Атака. Сред най-активните беше Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който едва беше усмирен от своите.
В началото на парламентарния контрол Караянчева заяви, че вотът през май е бил опорочен и искат честно и прозрачно разследване на "манипулацията с печатница „Мултирпинт”.
„Събраните до този момент факти и експертизи не доказаха по никакъв начин, че ГЕРБ е имала намерение да опорочи изборите”, посочи Караянчева. „Няма маркирани бюлетини, няма пряка връзка между намерените бюлетини и изборния процес. Опорочиха вота на избирателите, подведоха ги и днес консумират общественото недоволство”, заяви депутатът.
„Настояваме да се дадат отговори на въпросите: Откъде Мая Манолова е получила информация за печатницата? Кой е съобщил за нередности в печатницата Мултипринт? След колко време Манолова е подала сигнала? Кой е отговорен за изтичане на информация от прокуратурата? Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и за появяването й в точно определена медия? Разпитан ли е журналистът Бареков? Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи партии – БСП, ДПС и Атака, да предприемат недопустимото нарушаване на закона в деня на размисъл? Очакваме отговор на тези въпроси, за да не се допускат подобни инсинуации в бъдеще”, заяви тя.
Изявлението на Цвета Караянчева беше по-подходящо за някои от селата на избирателния й район, отколкото за парламента, квалифицира изказването зам.-шефката на парламента Мая Манолова. „Яд ви е, че не можахте да пуснете в ход цялата си изборна измама. Подготвените за манипулация 480 000 бюлетини не бяха пуснати в ход”, заяви Манолова.
След въвеждане на ред в залата ядосаният Сидеров се развика от трибуната: „Цвета Караянчева има наглостта да говори нелепости и клевети за българската парламентарна сила. Вие и Цветан Цветанов бяхте на партийния конгрес на Реджеп Ердоган – човек, който не крие своите амбиции да завземе България.
Срам и позор за вас. Вие сте срам и позор за гражданите. Повече не излизайте тук да говорите от тази трибуна”, заяви той.
Председателят на парламента Михаил Миков даде 15 минутна почивка за укротяване на страстите.
Депутатският цирк, минал и с намесата на квестори, стана на фона на издигнат на балкона транспарант с надпис "Студентите питат: Не ви ли е срам?".
Председателят на парламента Михаил Миков реагира гостоприемно, като покани момчетата „да пият кафе” в неговата стая. Проявата му като добър домакин обаче не успя да ги убеди да променят отношението си и след срещата те заявиха, че искат оставка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети