Дупничанин възкресява марката „Правец”, започва производство на лаптопи

DenNews.bg
17.10.2013
размер на текста:

Дупничанин възкресява марката „Правец”, която ще се върне на пазара до месеци със серия лаптопи под логото на българското чудо.
41-годишният Бойко Вучев подал документи за марката "Правец", която от 1991 г. не е защитена от "Микропроцесорни системи", преди година. Регистрацията излязла преди няколко месеца и вече брандът е негов.
Вучев се свързал с голям производител в Тайван и им поръчал два прототипа по негов дизайн. В момента той тествал лаптопите и доуточнявал старта на производството. Лаптопите ще са с тайвански части, но ще се сглобяват в София, а цената се очаква да бъде под 1000 лв.
Още се работи по операционната система. Тя е изцяло на български език и е разработена на базата на софтуер с отворен код.
Плановете за новото производство ще бъдат обявени официално около Нова година, но от сега се знае, че при зареждане на компютъра ще звучи "Притури се планината" на Стефка Съботинова.
Освен че се занимава със сервиз на лаптопи, Вучев е направил в офиса си музей на компютрите. В него има куп ретро машини, включително и първата родна гордост - "ИМКО-1".
"Правец-64М" стъпва на Intel процесори i3, i5 и i7 и ще се предлага с различни операционни системи, вкл. собствена, офис пакет и др. Моделът побира до 16 GB оперативна памет и твърд диск с капацитет до 2 TB.
"Да, всичко това е истина, а не шега. Вярвам в марката "Правец" и мисля, че това е една добра традиция, която не трябва да се хвърля на вятъра", казва компютърният специалист пред БНТ.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети