Вторият вот на недоверие не издържа, утре внасят трети

DenNews.bg
17.10.2013
размер на текста:

Народното събрание отхвърли втория вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, предава БГНЕС. В пленарната зала гласуваха 231 депутати, като "за" бяха 93, "против" - 118, въздържали се – 20.
Вотът беше внесен от ГЕРБ на 10 октомври, а като мотив бе изтъкнат "провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата". Първият вот, за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, бе отхвърлен на 2 октомври.
Още по време на днешните дебати стана ясно че ГЕРБ се готви да внесе в Народното събрание утре и трети вот, най-вероятно на тема "култура". “Ние сме издръжливи, по-скоро питам ГЕРБ докога ще издържи”, бе коментарът на премиера Пламен Орешарски на брифинга след приключване на дебата.
"Превръщането на вота на недоверие към кабинета в парламентарно всекидневие, в парламентарен тривиалитет, означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията", пък каза лидерът на ДПС Лютви Местан, като добави, че “вотът на недоверие е едно голямо парламентарно събитие, но аз вече казах, че той ще престане да бъде голямо парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ”.
Лидерът на БСП Сергей Станишев пък заяви: "Парламентарната ви група е заложник на прищевките на един човек - всички сте заложници. Искам да припомня, защото е къса паметта на някои бивши министри. Как да се възприемат намеренията на един министър-председател, който 4 години почти изкара само с намерения и обещания. Лидерът на ГЕРБ си каза обаче, че ролята на опозицията е да пречи. Това правите от първия месец на този парламент".
“Това е вторият вот на недоверие и представлява логично продължение на първия вот”, пък каза от своя страна Лиляна Павлова, депутат от ГЕРБ. Тя добави, че има провал в областта на регионалната политика, водещ до задълбочаване на различията в отделни региони на страната.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети