Ограда да спира бежанците, обмислят от МВР

DenNews.bg
16.10.2013
размер на текста:

Поставянето на временна ограда на границата край Елхово, която да спира влизането на бежанци в района, обмислят от МВР. това съобщи в студиото на bTV тази сутрин заместник-вътрешния министър Васил Маринов. През границата край Елхово контролът е най-затруднен, заради изключително ниската видимост там. „Има 30 км от границата около Елхово, които е много трудно да се охраняват, там няма никаква видимост. До момента, в който лицето не се появи на граничната бразда, нашите граничари нямат видимост. Обсъждаме да сложим там временно технически заграждения”, подчерта Маринов
Оградите биха пренасочвали бежанците към други участъци по границата, където контролът е по-лесно осъществим.
89 лица са пресекли тази нощ нелегално българо-турската граница, от които 40 са сирийци, 22 пък от тях са деца, съобщи още Васил Маринов.
Той каза, че към момента 6503 са бежанците в България.
"Много добре си пазим границата. 99% от тези лица са задържани точно в момента на минаване на границата. Тези лица веднага се задържат в арестите на Гранична полиция”, посочи още зам.-министърът.
Той посочи, че има случаи в които бежанците нарочно хвърлят децата си към граничарите, а единствената им реакция в такъв случай е да вземат детето. За хората, които се установяват при отит да влязат в страната, но все още не се прекосили браздата граничните екипи подават сигнали до турските власти и охраняват бежанците до пристигането им. Именно в такива случаи деца биват хвърляни към нашите патрули, посочи Маринов.
Попитан дали 1084 лева се плащат за издръжката на един бежанец, Маринов отговори, че тази цифра е в резултат на прогнозни анализи. "Кризата с бежанците е от август и тогава искахме да знаем колко е издръжката на един бежанец. Тези 1084 лева освен, че са прогнозни, тях ги и няма, никой не ги е получил и ние не разполагаме с тези пари", допълни заместник-министърът. "Оказва се, че ако ги има тези 1084 лева, те ще бъдат крайно недостатъчни. Съгласно доклада на Министерството на здравеопазването, за 104 лица са платени 105 600 лева. Тоест средно 1000 лева е на човек. Голяма част от тези хора са с пневмонии", уточни Васил Маринов.
Той заяви, че по разчет ако влизат по 2000 души на месец през границата, към края на годината те ще бъдат около 11 200. "Но едва ли ще са само толкова в края на годината, тъй като само този месец се очаква да влязат 3000 души", подчерта още Маринов. Той е категоричен, че проблемът е ескалирал и ние сами не можем да се справим с бежанската криза.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети