Само войводи не са стреснати от съда, ще викат под прозорците на делото за Джамията

DenNews.bg
15.10.2013
размер на текста:

Отец Паликарски няма да участва в протести пред съда, съобразявайки се със становището на магистратите. Снимка: Архив/DenNews.bg

Съдебно-археологическа експертиза ще бъде разгледана на поредното заседание за собствеността върху Джамията в Дупница, което е насрочено за утре в Окръжен съд-Кюстендил.
Както вече сме писали, Главното мюфтийство заведе дело за връщане на собствеността, като се позовава само на факта, че сградата е попадала на територията на Османската империя. Твърдото намерение да се сложи ръка върху сградата, която е паметник на културата, според историци никога не е била действаща джамия, а затвор и е построена върху разрушен християнски храм, наречен „Св. Харалампий”, прозря от факта, че преди месец на сайта на мюфтийството дупнишката Джамия бе включена в графата „Нефункциониращи мюсюлмански храмове”.
Днес пък се оказа, че само войводи от Дупница няма да се съобразят с декларацията на Окръжен съд-Кюстендил, с която протестите по време на заседанията бяха определени като недопустим натиск и намеса в работата на магистратите.
Отец Георги Паликарски, който лично поведе около 500 миряни на първото заседание в Кюстендил и заплаши, че ще си отреже брадата, ако Джамията бъде върната на мюфтийството, ще се съобрази със становището на магистратите.
„Пак казвам никога това не е било Джамия, а затвор. Не стига, че с меч и ятаган са влезли в България, заробили са ни, а сега казват, че на базата на това е тяхно. А храмът, който е разрушен, за да се построи този затвор чии е бил и защо е разрушен. Няма да ходя повече на съдебните дела, заради становището на съда. Вярвам в правосъдието”, коментира за DenNews.bg отец Паликарски.
От община Дупница също овладяха първоначално силно емоционалната си и остра реакция.
Единствено около 50 членове и симпатизанти на ВМРО-БНД и местния лидер Манол Манолов ще отпътуват за областния град утре, без да се съобразяват с декларацията на окръжните магистрати.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети