342-ма имигранти влезли през Турция у нас за 3 дни

DenNews.bg
14.10.2013
размер на текста:

342-ма имигранти са влезли у нас през границата с Турция за последните три дни. 223-ма от установените от граничните полицаи са са сирийски граждани.
Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3290 лица. Той е надхвърлен с 395 места.
От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.
Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.
Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.
Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.
Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.
Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.
Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.
Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила, информират от Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск към МВР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети