Вече и 5-годишни деца имат сериозни психични отклонения

Dennews.bg
10.10.2013
размер на текста:

Възрастовата граница при хората, страдащи от психически проблеми, е спаднала драстично. С различни форми на депресии и неврози през психиатричния кабинет минават вече идват и деца на по 5 години. За това алармира в Деня на психичното здраве, който се отбелязва днес, психиатърката от Дупница д-р Илка Иванова.
Характерно за по-малките й пациенти била тяхната завтореност, безсънието е редица поведенчески отклонения. Така например при нея идвали деца и юноши на по 10-15 години, които си гризят ноктите, навиват си косата на пръстите, самонараняват се, като се хапят.
Според д-р Илка Иванова стресът, на който българинът е подложен ежедневно през последните 20 години е започнал да рефректира и то със страшна сила върху поколението. Загрижеността, финансовите проблеми, безпаричието и непрекъснатите проблеми, водещи до агресия сред родителите, се отразява неизбежно и върху децата.
Както вече писахме, чести пациенти на общинската болница в последно време са мъже, които стигат до там, че в изблик на ярост от безизходицата, удрят където им падне и дори се осакатяват. Ортопеди алармираха, че през кабинета редовно минават мъже със счупени или потрошени ръце и крака точно поради тази причина.
Според д-р Илка Иванова всичко товма може да се предотврати, ако започне активно да се работи с децата в училище и там отново се върнат лекарите, колкото и скъпо да струва това на държавата. Те, заедно с училищните психолози, биха могли да направят така, че с прилагането на редица превантивни мерки, до известна степен да намалят тази агресия и стрес сред децата и последвалите от това психични отклонения.
Нека не забравяме, че едно здраво поколение означава и една успяла нация, каза в заключение д-р Иванова.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети