Съдия по делото срещу Цветанов с отвод, заради вестникарски статии

DenNews.bg
10.10.2013
размер на текста:

Съдия по делото срещу ексминистъра на МВР Цветан Цветанов бе отстранен от процеса, след като прокуратурата поиска отвода му, заради вестникарски статии, в които се споменава близост с един от адвокатите на Цветанов-Менко Менков.
Съдия Димитрина Ангелова, председател на състава, си направи отвод, но категорично заяви, че като председател на състава притежава воля, професионален и личен морал, за да проведе безпристрастен съдебен процес. Тя подчерта, че информацията в цитираните издания е несериозна.
Самият Менко Менков нарече медиите, които са цитирани, "булевардни издания" и представи копие от три искови молби срещу три вестника заради публикации в тях. Адвокатът заяви още, че целта е отлагане на делото. За Цветан Цветанов нямало значение кой е съдията, защото той иска бърз, открит и ясен процес.
Ангелова изтъкна, че очевидно има влияние на медиите върху прокуратурата и че делото е натоварено с изключително високи обществени очаквания. Тя каза още, че заради обществената натовареност на процеса не бива да има съмнения за безпристрастността на съдебния акт.
Така, де факто, първото дело, по което Цветан Цветанов се изправи като подсъдим не успя да тръгне днес. Предстои отново да бъде избран съдия по него.
Бившият вътрешен министър дойде за старта на делото си днес, освен с адвокат Менков и с германеца Ханс-Петер Ул, бивш съветник по сигурността на германския канцлер Ангела Меркел.
Оказа се, че Цветанов има и трети адвокат – Борис Велев. И Цветанов и тримата му адвокати заявика, че искането на прокуратурата е неоснователно.
Искането за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов бе внесено в НС от главния прокурор Сотир Цацаров на 24 юни тази година. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.
По делото бе установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров, бивш директор на РЗБОП – Велико Търново, от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов е отказал такова разпореждане.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети