Уволниха шефа на ИАГ заради „Дюнигейт”

DenNews.bg
07.01.2013
размер на текста:

Борисов и министрите се срещнаха с еколози днес. Снимка: Министерски съвет

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде уволнен заради скандала с разрушените край Несебър дюни. Още сутринта премиерът Бойко Борисов намекна, че Дачев ще бъде бушон на скандала в телефонно включване за Нова телевизия. По-късно новината бе потвърдена от земеделския министър Мирослав Найденов, който подчерта, че уволнението е по изричното настояване на премиера.
Всъщност 29 – те декара край Несебър не са в Горския фонд от 2007 г. по обясненията на самия министър. Така и не стана ясно обаче защо и на какво основание се уволнява именно директорът на горската агенция за строителство в терен, който не е гора. Мирослав Найденов посочи, че го освобождава след разговор с премиера. "Тъй като това касае горски територии, неща, които са се случвали в ИАГ и липсата на реакция въпреки подаден сигнал, тъй като е контролен орган по Закона за горите е ИАГ", каза Найденов, цитиран от БГНЕС.
Отговорност ще се търси и от директора на местната екоинспекция в Бургас. Той обаче е държавен служител за него е необходима процедура след дисциплинарен съвет.
Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.
Разкритията за строителството върху дюните бяха направени от природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има, пише още БГНЕС.
Днес министър Лиляна Павлова обяви, че чрез законови промени ще бъде въведена пълна забрана за строителство върху дюни не само в зона "А", която е по черноморското крайбрежие, но и в зона "Б", където досега това беше разрешено. Няма да бъде правена разлика дали терените са държавна или частна собственост. Подобни промени ще бъдат направени и в Закона за горите, за да не се допусне строителство в територии по Натура 2000.
Парламентарна анкетна комисия, която ще бъде сформирана с участието на неправитлествения сектор и медиите, ще разследва всички спорни имотни сделки от 2003 година насам.
Новините обяви регионалният министър Лиляна Павлова след сутрешната среща на премиера Бойко Борисов с еколози и министри. Тя подчерта, че се прекратяват и всички започнати, но незавършени сделки за строеж на дюните, както и стартиралите процедури. Държавата обаче ще плати на инвеститорите милиони левове, информира БНТ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети