Сидеров настоява САЩ да ни обезщети за бомбардировките от 1944-а

dennews.bg
07.01.2013
размер на текста:

Атака настоява за извинение и обезщетение от САЩ за хилядите избити невинни жертви по време на бомбардировките над България, информира news.bg.
Лидерът на партията Волен Сидеров припомни, че в периода 1941-1944 г. у нас са бомбардирани, основно от американски бомбардировачи, но и от английски, 131 населени места
Убити и ранени са над 4 000 души. Разрушени са над 12 000 сгради.
Кулминацията е на 10 януари 1944 година и затова Атака планира на този ден пред американското посолство в София, където по решение на Столичния общински съвет от 2010 г. е издигнат паметник на американските пилоти, да се проведе митинг от 12 часа.
Сидеров подчерта, че пилотите от САЩ целенасочено са избивали мирно население. Това не са военни действия, тъй като нито един военен обект не е нападнат, а са бомбардирани основно жилища и църкви и е имало много пострадали сред мирното население, посочи той.
Лидерът на Атака изтъкна, че само в София са разрушени 10 000 жилища, а в цялата страна 1 684 складове и магазини, 369 работилници, 117 предприятия, 24 болници, 14 църкви, 288 обществени учреждения. Щетите са за над 24 милиарда лева по тогавашния курс, което в момента е доста повече, отбеляза той.
Сидеров показа и документални кадри с разрушения от бомбардировките и изтъкна, че храм-паметникът „Св. Александър Невски" е бил специално целен от американските бомбардировачи, но не е бил уцелен.
Срам и позор за тези общинари, които са гласували „за" и „въздържал се" по искането за паметник на военнопрестъпниците, избивали мирно българско население, коментира той.
Сидеров изтъкна, че Атака настоява пред американското посолство в София да бъде издигната мемориална плоча в памет на загиналите в резултат на терористичните бомбардировки мирни български граждани.
Националистът предлага и паметникът на американските пилоти да бъде премахнат, а близките на жертвите и пострадалите да бъдат обезщетени от САЩ.
Сидеров показа и снимки на българските летци от този период, които са опазвали родното небе и са се сражавали с американските бомбардировачи като капитан Димитър Писаревски, който сваля вражески самолет.
От тогава са изминали 69 години и трябва да отдадем почит на загиналите, подчерта той и допълни, че Атака предлага да се издигне паметник на Писаревски в София. Според него подходящо място за това е градинката между парламента и Ректората на СУ.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети