Пушачи „дариха” 184 000 лв. на хазната

DenNews.bg
04.01.2013
размер на текста:

Пушачите в България се утвърждават като едни от най-солидните спонсори на държавната хазна. Освен, че ежедневно помагат за благоденствието на нацията, плащайки немалко за акциза на тютюневите изделия, става ясно, че пълнят бюджета и с нарушенията си.
184 700 лв. са влезли с хазната от глоби за седем месеца, откакто в сила влезе забраната за пушене на закрити обществени места.
През посочения период Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са извършили общо 128 698 дневни и нощни проверки на 123 316 обекта в цялата страна, както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1698 предписания и са съставени 511 акта за констатирани нарушения, съобщават от здравното министерство.
Само през месец декември РЗИ в страната са извършили 11 960 проверки, при които са издадени 33 предписания и са съставени 113 акта за констатирани нарушения. Глобите са 148, като общата им стойност е 80 400 лв.
Преобладаващата част от наложените актове през 7-месечния период от влизане в сила на забраната за пушене са съставени за нарушения в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина. Здравните инспектори са съставили актове и за тютюнопушене на работни места.
За седемте месеца от влизането в сила на забраната инспекторите в цялата страна са проверили 22 088 обекта за хранене и развлечение, 11 987 детски и учебни заведения, 28 701 лечебни и здравни заведения. Проверени са 34 315 други закрити обекти с обществено предназначение - железопътни гари, автогари, банки, застрахователни дружества, административни сгради, ресторанти, автогари, обществени тоалетни, складове, театри и киносалони, СПА центрове, хотели и мотели, магазини, игрални зали, бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, детски ясли и градини и прилежащите територии към тях, плувни басейни, музикални школи, центрове за временно настаняване, транспортни средства, центрове за стари хора, общежития, интернет зали, офиси и др. Инспектирани са и 2 308 открити обществени места.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети