ООН: Израел извършва военно престъпление със заселването на Западния бряг

DenNews.bg
31.01.2013
размер на текста:

Израел трябва незабавно да започне изтеглянето на заселниците си от окупираните територии на Западния бряг. За това настоява доклад, поръчан от Съвета по човешки права на ООН, който Тел Авив моментално определи като „пристрастен”.
„Израел трябва да прекрати всички действия по заселването без условия и веднага да инициира процес по изтеглянето на всички заселници” от окупираните територии, се казва в доклада поръчан от Световната организация през март миналата година.
Заради израелските колонии „човешките права на палестинците се нарушават непрекъснато и на дневна база”, заявяват тримата независими експерти, изготвили доклада.
Израел веднага отхвърли заключенията, засилвайки напрежението, след като по-рано тази седмица еврейската държава стана първата страна, която бойкотира прегледа на човешките права на Съвета на ООН.
„Съветът по човешки права за съжаление се изтъкна със систематичния едностранчив подход към Израел. Последният доклад е поредното тъжно доказателство за това”, цитира АФП думите на говорителя на израелското външно министерство Игал Палмор.
Ръководителят на мисията изготвила доклада, французойката Кристин Шане, заяви пред репортери в Женева, че заселването на израелски граждани в окупираните територии „попада под ударите на член девети на Международния наказателен съд, който го определя като военно престъпление”. Според нея обаче все още не ясно дали Трибуналът може да съди Израел за такова престъпление.
Експертите - Кристин Шане, Асма Джахангир от Пакистан и Юнити Доу от Ботсвана ще представят заключенията си пред 47-членния съвет на 18 март.
Решението на Съвета по човешки права да изпрати мисия в окупираните от Израел територии, за да оцени ефекта, който имат израелските колонии върху живота на палестинците, до такава степен разгневиха еврейската държава, че тя незабавно прекъсна отношенията си с институцията.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети