Барети разплетоха бримка лихвари в Ихтиман

DenNews.bg
31.01.2013
размер на текста:

Групата, занимавала се с лихварство е неутрализирана при акция на спецполицаи от сектора за борба с организираната престъпност в София – област, барети и полицаи от Ихтиман на територията на града. Задържани са 8 души от Ихтиман.
В хода на акцията са претърсени седем имота в Ихтиман и Долна Баня. Открити са голяма сума пари – към 16 000 лв., чужди дебитни карти и много документи, свързани с лихварската дейност. Иззети са и 4 автомобила - „Мерцедес”, „Ауди-А6”, „Фолксваген Туарег” и „БМВ-Х5”.
Задържани са М.Ж.-Мусо /65г./ - криминално проявен за изнудване, телесна повреда и кражба, съпругата му Ж.Ж. /64г./ и техни роднини - В. Ж./40г./ - регистриран за телесна повреда, хулиганство и документно престъпление; А.Ж. /40 г./ - проявен за кражби и закана с убийство; С. Ж. /48г./; С.Ш. /42г./; М. Ж. /30 г./ и Ж. К. /47г./, и четиримата без криминални регистрации досега. Повдигнати са обвинения по чл. 252 ал.2 вр. с чл.20 ал.2 на трима от тях – бащата М.Ж. и двамата му сина - А.Ж. и В.Ж., които са в ареста с мярка за 72-часово задържане.
До момента е изяснено, че център на лихварския замисъл е бащата. Той отпускал заемите, а заедно със синовете, тримата обхождали длъжниците, за да събират задълженията. В много от случаите - със заплахи и силови методи напомняли на кредитираните да се изплатят навреме. Мъжката част на семейството действала така: като се възползвали от нестабилното им финансово положение раздавали на много хора от Ихтиман неотложни заеми. Естествено, срещу условието да върнат сумата, обложена с лихва, различна според възможностите на заемополучателя, но при всички случаи непосилна.
От имот на задържаните е иззето и огнестрелно оръжие, като експертиза ще установи мярката и модела на пистолета.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 252, ал. 2 НК, под ръководството на Окръжната прокуратура – София. Работата по разследването продължава.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети