Сапарева баня настръхна срещу кметска идея за застрояване на паметник на културата

Десислава Панайотова-Янкова
31.01.2013
размер на текста:

Не строеж би привлякъл туристи, а отварянето на църквата и назначаването на човек, който да посреща посетителите и да ги запознава с историята, смятат противниците на кметската идея.

Сапарева баня настръхна срещу идеята на кмета Сашо Иванов за вдигането на сграда в двора на черквата „Св. Никола”, паметник на културата с национално значение. От тази сутрин във Фейсбук се появи група, създадена от противниците на идеята, сред които е и общинският съветник от ГЕРБ Марта Желязкова.
„В близките дни в курортната община ще стартира подписка, защото хората са ужасени от възможността да бъде унищожен, та дори и само загрозен, този единствен символ и ценност за духа, историята и визията на Сапарева баня”, казва Желязкова.

Тази снимка показва къде ще бъде разположена сградата.


Подписката ще бъде прикрепена към сигнал до Министерство на културата, Националния институт за паметници на културата и Софийска митрополия.
Иванов е представил проект в Министерство на културата за реставрация на черквата „Св. Никола” и строежа на административна сграда в двора.
„Нагледали сме се на какви ли не щуротии, вече сме уморени от безидейните строежи из общината, което се прави уж за привличане на туристи, но всъщност превръща града и района в някакво грозно подобие на Лас Вегас, но това няма да го допуснем. Аз лично съм възмутена до такава степен, че не мога да го изразя с думи”, коментира още Желязкова.
Най-големите опасения на противниците на строежа са, че по време на строително-монтажните работи може да бъде засегната цялостта на църквата или да се отслаби конструкцията й, тъй като дворното място е тясно. По-малките опасения, но не без значение са, че издигането на сграда ще закрие красотата на храма от главната улица и ще бъде премахната единствената зелена градинка в целия център на Сапарева баня.
„А знаем ли дали в тази градинка няма археологически находки, които да бъдат унищожени с лека ръка. Идеята на Иванов е в сградата да бъдат изложени етнографска и археологическа експозиции... Къде са археологическите ценности?! Дори и да има ценни експозиции не е ли по-добре да бъдат изложени в една старинна къща, ако ще тя да е и по селата, нещо което аз лично съм предлагала, но естествено не съм чута. Защо за тази цел не се използва и читалището в сградата на общинска администрация, което бе и ремонтирано наскоро. А и как може да вярваме, че новата сграда ще бъде красива и подходяща, щом ще бъде поръчвана от хората, които превърнаха Гейзера в грозна картина с бетон и плочки”, казва още Желязкова.
Лично нейните опасения са, че идеята на кмета е във връзка с основаването на ново читалище в Сапарева баня.
„Хубаво е да се развива духа, но имам чувството, че намерението е да се създаде нещо ново, защото има една институция от която не сме доволни и е по-лесно да се направи нова, отколкото да се съживява старата. Разбира се, че е нужна реставрация на „Св. Никола”, защото тази направена преди години е катастрофална. Строежът ли е единствен начин да докараме туристи?! Защо от години черквата стои постоянно заключена и така дори и да има групи, които искат да я разгледат и да се запознаят с историята й, няма кой ги посрещне и да им обясни. Нека се направи реставрация, да се назначи един служител, който да е постоянно там да посреща туристите, да се снимат на единствената зелена градинка и това е. А експозициите може да са на друго място или в читалището, или на друго място”, обяснява разпалено още Желязкова.
 

"Св. Никола" е единственият обект истински примамлив за туристите в Сапарева баня.

За да осъществи намерението си Иванов ще трябва да получи разрешение от Софийската митрополия за право на ползване на терена, тъй като земята на „Св. Никола” е собственост на църквата.
„Ще изпратим писмо до Митрополията, за да не бъде допуснат и най-малък риск за съсипването на „Св. Никола”. Най-вече ще разчитаме на Министерство на културата и НИПК, защото храмът е в списъка с национално значимите обекти”, категорична е Желязкова.
Може да посетите Фейсбук групата ТУК
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети