След 8-часово заседание окръжен съд прати Катин за 4 г. в затвора

С новата седмица започва нов процес срещу бившия кмет на Кочериново

DenNews.bg
30.01.2013
размер на текста:

Ефективна присъда от 4 г. лишаване от свобода постанови Окръжен съд-Кюстендил за бившия кмет на Кочериново Костадин Катин. По-рано днес прокуратурата поиска да му бъде наложена 5-годишна ефективна присъда по петте обвинения срещу него. В края на напрегнатото съдебно заседание, продължило над 8 часа, окръжните магистрати оправдаха бившия кмет по най-тежкото обвинение-за продажба на общински имоти, но постановиха осъдителни присъди по другите.
Както сме писали, Катин бе обвинен за престъпления по служба, нанесли имуществени вреди на община Кочериново в размер на над 158 хил. лв., уронване на авторитета на местната власт и разколебаване доверието на гражданите към управлението и разпореждането с общинска собственост. Освен това той отговаряше за преправяне съдържанието на официални документи и подбуда на други лица да дадат неверни показания пред разследващи органи, както и такова за унищожаване на дървесни видове, част от Националната екологична мрежа "Натура 2000".
Съдът постанови още, че бившият кмет на Кочериново няма право да заема обществена длъжност за следващите 4 г. Освен това той трябва да заплати разноските по делото в размер на над 3 800 лв.
На излизане от залата Катин и защитата му обявиха, че ще обжалват присъдата пред Апелативен съд-София.
Това е втора присъда за Катин. Както сме писали, след като призна вината си и се споразумя с прокуратурата той получи условна присъда от 1 и 6 м. с 3-годишен изпитателен срок от Районен съд-Дупница за притежанието на боеприпаси.
И втората присъда обаче не е край на съдебните неволи за бившия кмет 3 мандата. С новата седмица срещу него започва нов процес в Окръжен съд по обвинение, повдигнато му от Софийска градска прокуратура. То касае фалшификацията на официален документ-строителното разрешително за регионалното депо, което трябваше да бъде изградено в Кочериново с европари. Документът е представен пред Министерство на околната среда и водите и благодарение на него Катин е усвоил около 500 000 лв. Тъй като престъплението е извършено в столицата обвинението е дело на Софийска градска прокуратура, но ще се гледа в Дупница. Причината е огромният брой свидетели по процеса, сред които са настоящият кмет на Кочериново Иван Минков, кметът на Рила Георги Кабзималски и общински служители.

 

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети