И Рангел Гюров си тръгва от Фонд „Научни изследвания”

DenNews.bg
30.01.2013
размер на текста:

И председателят на Фонда „Научни изследвания” проф. Рангел Гюров напуска поста, като последва примера на шефа на фонда Христо Петров и образователния министър Сергей Игнатов.
Оставката на проф. Гюров, който е преподавател в Нов български университет, чиито ректор бе Игнатов, е приета на заседание на фонда вчера. Пак вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква тази оставка, защото „забравил“ Гюров. След проверката на Инспектората към Министерския съвет, която показа куп нарушения, пръв оставка хвърли управителят на фонда Христо Петров. В понеделник учени се срещнаха с премиера и се обявиха против ръководството на фонда и образователния министър Сергей Игнатов. Игнатов също бе освободен.
Скандалът около фонда избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.
Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на Рангел Гюров. Той беше обвинен, че срещу титлата "доктор на науките" ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети