Бойко развъртя метлата. Уволнение и за шефа на ДКЕВР

DenNews.bg
28.01.2013
размер на текста:

В деня на уволненията с поста си се раздели и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той получи червен картон от премиера Бойко Борисов дни след като ЕК заведе дело срещу България заради ограничаване на конкуренцията при доставките на електроенергия и природен газ. Страната е заплашена да плаща близо 17 хил. евро на ден, тъй като продължава да нарушава европейските изисквания по отношение на вътрешния си енергиен пазар.
В съобщението на правителствената пресслужба, се казва, че премиерът ще предложи на правителството да освободи Ангел Семерджиев заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. За последните шест месеца министерството на икономиката и енергетиката е изпратило три писма на ДКЕВ да ускори приемането на новите разпоредби, но това не е станало.
"Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си Ангел Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов", съобщиха от МС.
Малко по-рано днес стана ясно, че с поста си ще се раздели министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
Премиерът се „разчисти” часове след ядрения референдум, който според много чужди медии е поражение за правителството, тъй като независимо от слабата избирателна активност повечето избиратели са подкрепили изграждането на нова АЕЦ, срещу което се обяви ГЕРБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети