Шефът на „Научни изследвания” подаде оставка

DenNews.bg
28.01.2013
размер на текста:

Управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров е подал оставка след проверката на Инспектората на Министерския съвет във фонда, стана ясно след среща на учени с премиера Бойко Борисов.
Оставката е приета от министъра на образованието, който по желание на премиера не е присъствал на срещата В доклада на Инспектората има около 60 препоръки. Неправомерното назначаване на служители на трудов договор е сред нарушенията, посочени в него, съобщи след срещата вицепремиерът Симеон Дянков.
"Докладът е в Министерството на образованието, за да се запознаят и те с него", уточни Дянков. Документът ще стане публичен след около седмица.
В началото на следващата седмица ще бъдат обсъдени предложения за промени във връзка с препоръките в доклада. Учените заявиха, че в следващите 10 дни няма да протестират, както е било планирано, за да се даде възможност диалогът да продължи.
Скандалът около фонда избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.
Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата "доктор на науките" ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

Недоволните учени протестираха пред Министерството на образованието и призоваха министър-председателя Бойко Борисов да вземе мерки срещу случващото се.
След среща на недоволните с премиера Бойко Борисов беше обявено, че Инспекторатът към Министерския съвет и работна група на Световната банка ще започнат проверка на конкурсната сесия във фонда.
В началото на месеца образователният министър беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Тогава Игнатов отново коментира, че проверките до момента не са показали сериозни нарушения и отказа да анулира конкурса.
Източник: БНТ

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети